Durant el mes de gener d’enguany, el psicòleg de l’Ajuntament de Granollers, Jordi Bernabeu, va venir a l’escola a fer unes xerrades al voltant del tema de les pantalles i l’accés a les xarxes socials per part dels joves.

Tots el alumnes de 1r d’ESO, en diferents dies, vam anar a escoltar les seves interessants reflexions; a més, els pares dels alumnes van tenir la possibilitat d’accedir-hi, cosa que encara va enriquir més les xerrades. Excepcionalment, a la xerrada del 1r D van venir professionals de TV3 per tal de gravar l’exposició per al programa ‘30 minuts’.

La Joana Yangüez, psicopedagoga de l’escola, va començar a fer una petita presentació sobre què farien a la xerrada i va presentar en Jordi qui va parlar de diferents temes tot acompanyant-los d’exemples reals:

  • El primer que ens va parlar va ser què pot passar si fem un mal ús sobre el tema de xarxes socials. Ens va posar l’exemple d’una nena que va “xatejar” per les xarxes socials amb una persona desconeguda i que a la llarga es van començar a fer amics fins a tal punt d’enviar fotos semi despullats. Aquesta persona li va dir a la noia que si no li enviava més fotos d’ella despullada pujaria les que ja tenia a internet.

  • Un altre cas és que hi ha gent que en els jocs online és un “crack”, té molts seguidors, i fins i tot podríem dir que té com una mena de fama però després en àmbits quotidians com a l’escola, no tenen amics, sempre estan sols, no es relacionen amb ningú,…

  • Ens va comentar, també, que fem un gran ús de les xarxes socials diàriament. Ens va mostrar un gràfic on es veien tot tipus de llocs web com per exemple: Instagram, Twitter, Facebook,… I tot seguit ens va mostrar la quantitat de “Tweets” i “Retweets”, de fotos penjades i tot un seguit de coses i fotos que es penjaven al llarg del dia. Milions i milions, vaja.

  • També va mencionar que no podem estar connectats moltes hores, és a dir, que hem de distribuir el temps en què fem servir les maquinetes. No podem estar, per exemple, 7 hores davant de l’ordinador; hem de racionalitzar. Una hora avui, una hora demà, i així,… perquè s’han trobat casos de pares preocupats pels seus fills ja que quan se’ls hi treia el joc, aquests mateixos podien arribar a reaccionar amb violència contra els seus pares com ara insults.

  • Va preguntar que si ens seguien comptes de publicitat a Instagram, per exemple. Ens va dir que si era aquest el cas, que anéssim en compte perquè a una noia (que la seguia un compte de publicitat, és clar) li van demanar que els enviés fotos seves ja que tenia una cara i un cos perfecte per ser model. La noia va fer el que li demanaven i va enviar una foto seva en bikini. Què va passar? Doncs que el compte va modificar aquella foto amb photoshop i hi van afegir parts del cos a la noia (parts del cos que no eren seves) perquè es veiés despullada. Evidentment li van dir que si no continuava enviant fotos d’aquell contingut, divulgarien aquestes fotos per les xarxes socials.

En resum, en Jordi Bernabeu ens va aconsellar que anéssim en compte en segons quins aspectes relacionats amb l’ús i abús de les xarxes socials: de la seva dependència, de ser curosos amb qui parlem o què escrivim… Va ser una xerrada realment interessant.

Laia Sabaté 1r D

Laia García 1r D

Roc Portell 1r D

IMG_6533

0