El dimarts 14 de març van venir representants de Stop Mare Mortum a fer una xerrada a l’escola als alumnes de 4t d’ESO per explicar-nos la seva feina i conscienciar-nos de les males condicions en les que es troben els refugiats en els camps grecs.

Stop Mare Mortum és una plataforma ciutadana que té com a objectiu canviar les polítiques europees d’estrangeria i migratòries. És a dir, volen que els refugiats, que en la majoria dels casos escapen de conflictes bèl·lics, tinguin l’oportunitat de millorar les seves condicions de vida, podent anar a un país estranger, en aquest cas d’Europa. El treball de l’organització es basa principalment en la sensibilització i formació de la ciutadania amb l’objectiu de tenir una incidència política. Per això treballen fent concentracions, mobilitzacions, xerrades i propostes a institucions públiques.

Van haver de morir unes 900 persones (bona part d’elles nens i nenes) en un naufragi a la costa italiana, ara ja fa més d’un any, per a què l’organització naixés, i ho va fer amb el propòsit d’acabar amb aquest tipus de catàstrofes. Des d’aquell moment, cada any moren moltes persones en condicions semblants mentre intenten fugir de situacions realment dures. És lamentable que malgrat hagin sorgit moltes associacions com Stop Mare Mortum en els últims anys, la situació de les persones que intenten creuar el Mediterrani hagin empitjorat.

Ens van explicar que no només fugen sirians per venir a Europa, sinó que també hi ha gent d’altres països com Afganistan, Iraq, Senegal…que marxen perquè en els seus països també hi ha conflictes armats o bé per altres raons, com cercar un lloc on tenir l’oportunitat de millorar les seves condicions de vida. També ens van explicar el dia a dia de les persones que fugen o les que acaben en els camps de refugiats. Com per exemple, que són enganyats per màfies que els demanen molts diners prometent-los que creuaran el Mediterrani per arribar a Europa, però la veritat és que molts no hi arriben. A més, pel camí (que sense visat el viatge és molt més car i complicat) els roben, entre altres coses… Alguns acaben morint abans de creuar el mar. Per tant, hi ha molta gent que s’aprofita de la seva situació.

Personalment, creiem que aquesta gent ho està passant molt malament. S’ha de tenir molt estómac i cap tipus de remordiment per a aprofitar-se d’una persona que és vulnerable i que només cerca una vida millor, també per la seva família.

Anna Bofill i Mariona Macarrilla, 4t D

IMG_20170302_160450 IMG_20170302_160514IMG_20170302_160636

 

0