Aquest dilluns, els i les alumnes de 4t d’ESO vam fer una visita al museu de la Colònia Vidal de Puig- Reig. La visita va durar aproximadament tot el matí. Després vam dinar plegats i vam tornar a Granollers amb autobús.

El principal objectiu de la visita va ser aprendre en què van consistir la vida quotidiana i les condicions de treball de les persones que antigament, durant la I i la II Revolució Industrial, vivien i treballaven en una colònia tèxtil.

Cal destacar que els i les guies que ens van atendre van fer molt bé la seva feina. De fet, va ser una visita guiada molt especial perquè que els guies eren actors i actrius. Cadascun d’ells i d’elles representaven a un personatge d’aquella època. Ens van fer riure i vam aprendre un munt de coses.

¿Sabíeu que, durant el període esmentat, la gent es despertava a les 4 de la matinada per anar a treballar? I no es despertaven pas amb les carícies i la veu dolça de la mare que diu: – Vinga carinyo, desperta’t que ja tens l’esmorzar fet!

Resulta que ho feien amb una sirena que ressonava per tot el poble…exactament com les típiques alarmes dels simulacres d’incendis. A les dones i als nens, que començaven a treballar amb només 10 anys, només cobraven el que vindria a ser, aproximadament, 10 cèntims a l’actualitat. I això que treballaven 12 hores cada dia, excepte els diumenges, que anaven missa.

Va ser una gran experiència. Des del nostre punt de vista, és molt millor fer classe d’una manera més dinàmica i visual perquè, vulguis o no, si una cosa et fa riure i et crida l’atenció, se’t quedarà gravada per sempre. Per tot això, us recomanem que feu aquesta sortida! Ja sigui acompanyats d’amistats o amb la família.

Anna Lian Prats, 4tA.

0