Durant el primer trimestre, l’alumnat de 1r d’ESO, hem estat fent un projecte interdisciplinari on hem treballat competències tant de l’àmbit artístic com del cientificotecnològic. El tema central han estat els arbres del parc Torras Villà de Granollers. 

Per equips vam triar l’arbre que faríem, entre els quals hi havia el margalló, el roure, el ginkgo, l’olivera, el ginjoler, la moixera de guilla, el pi de canàries i la magnòlia. El més divertit ha estat anar alguns dies al parc a observar els nostres arbres i a explorar-los. Hem vist com eren, quina  textura tenien, les seves parts (la fulla, el tronc…) en fi, els hem observat atentament i ens hem fixat en coses que no fem habitualment. Vam dibuixar el tronc, la fulla i com es veia tot l’arbre de lluny. Vam recollir informació, mostres i vam fer moltes fotografies. Aquestes ens servien per després poder representar-lo en paper, un cop ja estàvem a l’aula.

Vam treballar individualment a l’aula amb les fotos i mostres. Dibuixant, estudiant i investigant els elements del nostre arbre a la llibreta de camp. 

El següent pas va ser començar a dissenyar el pòster naturalista del nostre arbre, aleshores vam poder compartir les nostres opinions i creacions amb tot l’equip. Primerament, vam pensar individualment com volíem fer la composició, i després vam posar les idees en comú grupalment. Durant més de dues setmanes, vam estar dibuixant i escrivint. Ens vam repartir la feina en il·lustradors (dibuixaven) i documentalistes (escrivien). 

A l’entrada de la 3a planta hem exposat tot el que hem fet durant el primer trimestre després de decidir entre tots com volíem fer-ho. L’hem titulat: “De la natura al paper”, triat entre totes les nostres propostes, i també hi hem penjat un mapa del parc perquè la gent pogués situar els arbres que hem estat estudiant. 

Amb uns cordills hem penjat les nostres creacions individuals. A la paret hem enganxat els posters grans de cada equip amb el nom de l’arbre. Hem pogut observar totes les feines de les altres classes.

Considerem que aquest projecte ens ha aportat conèixer diferents tipus d’arbres tot treballant el dibuix i la fotografia. Ha sigut un projecte molt interessant en el qual hem après coses noves amb els nostres equips i hem posat a prova la nostra creativitat.

Reflexions dels equips de 1r ESO B 

1