Què pensen i quines idees defensen els moviments antivacunes? I aquells que estan a favor de les vacunes?

Nosaltres us ho podem explicar per què ens hem estat informant i hem participat en un debat on uns i altres han deixat clar quins són els seus punts de vista sobre les vacunes.
I perquè hem arribat a fer aquest debat? Doncs perquè estem participant en el projecte: VacunaAcció: com immunitzar-se contra la desinformació, una iniciativa d’EscoLab amb la participació de l’IDIBELL (Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge)

El projecte el vam iniciar el 22 de febrer amb una sessió amb investigadores i especialistes en comunicació de l’IDIBELL. Ens van explicar les bases de les vacunes, els seus efectes i què i qui hi ha darrere dels moviments antivacunes. També vam experimentar a través d’un joc la coneguda “immunitat de ramat”.
Abans de marxar ens van encomanar dos reptes: el primer, preparar i fer un debat entre antivacunes i provacunes i el segon, dissenyar i realitzar una enquesta per saber quina opinió tenen de les vacunes els nostres familiars i si tenen prou informació d’aquest tema. En aquest moment estem analitzant els resultats d’aquestes enquestes.

Per preparar el debat, la classe es va dividir en dos grups: els provacunes i els antivacunes. Cada grup va buscar informació del seu àmbit per tenir les idees clares a l’hora de fer el debat.
D’aquest debat en podem treure una sèrie de conclusions. En primer lloc, que els missatges contraris a les vacunes són provocadors, agressius, sense sentit, egoistes i sense cap base científica. D’altra banda, pensem que els missatges dels antivacunes deixen de ser vàlids i coherents quan comencen a cridar i els seus arguments entren en contradicció. Els antivacunes parlen sense aportar dades i diuen coses sense sentit. També desconfien molt dels governs i les farmacèutiques. Els arguments del grup provacunes es basen en dades científiques contrastades extretes de fonts fiables com l’OMS, l’EMA, el CSIC, SINC, la web Maldita.es, etc. Alguns arguments d’aquest grup van ser també provocadors i van “posar entre les cordes” els antivacunes.

Per acabar, pensem que els missatges dels provacunes serien més efectius si ells no ignoressin i tinguessin en compte les idees que propaguen els antivacunes. Ens preguntem també: per quina raó alguns científics són antivacunes?

Tenim moltes ganes de continuar avançant en aquest projecte. El roper dimarts 15 de març ens tornem a trobar amb les investigadores i especialistes en comunicació de l’IDIBELL.

Samer Draki i Emma Madina

By ELCRIT