Aquest dijous 23 de febrer en Jan Mousavi exalumne i actual alumne de 4t del Grau de Matemàtiques de la Universitat Autònoma de Bellaterra ha visitat als alumnes de l’optativa de matemàtica aplicada de 1r de batxillerat.

En la seva visita ens ha demostrat la fórmula de l’equació de segon grau que es treballa a l’ESO i ens ha introduït en la fórmula i demostració de les equacions de 3r grau.

Al segle XVI Scipione del Ferro i Niccolo Fontana van descobrir com resoldre equacions de 3r grau amb fórmula, poc després Gerolamo Cardano i Ludovico Ferrari van descobrir un mètode per solucionar les equacions de 4t  grau.  Posteriorment, Évariste Galois (1811-1832) va demostrar que no podem resoldre equacions de grau superior a 4 amb fórmules similars a les equacions de grau 2, 3 o 4.

Ha estat una xerrada interessant i intensa on hem aplicat conceptes treballats a classe com els nombres combinatoris, binomi de Newton, el canvi de variable i els nombres complexos per arribar a la fórmula que permet resoldre equacions de 3r grau que no podem resoldre amb el mètode de Ruffini.

Si teniu curiositat en continuar investigant sobre la resolució d’equacions i la història de les matemàtiques us recomano la lectura dels llibres de la col·lecció, La matemàtica en sus personajes de l’editorial Nivola i el blog Gaussianos

Cardano y Tartaglia. Las matemáticas en el Renacimiento italiano. Nº4

Galois. Revolución y matemáticas. Nº 5

Ruffini. Popular y desconocido. Nº 26

La semana de la cúbica: La historia de su resolución

Agraïm a en Jan el temps que ens ha dedicat i el seu interès a culturitzar-nos matemàticament

Anna Argemí 


By ELCRIT