La Vinyet Samon i l’Ariadna Prat, totes dues alumnes de segon d’ESO de l’Escola Pia de Granollers fa mesos que s’estan preparant per a la categoria júnior de la setena edició de la Robocat, una competició nacional de robòtica organitzada per l’Associació el Racó dels Robotaires amb la col·laboració de AI for Good, el Departament d’Educació, la Diputació
de Girona, i la FPdGi. La Robocat és una competició de robòtica educativa sense ànim de lucre que vol promoure l’aprenentatge en robòtica i programació independentment del sexe, condició socioeconòmica o capacitat acadèmica. 

La Robocat va comptar amb la participació de més de 700 estudiants de 120 equips de robòtica d’arreu de Catalunya. La participació de grups de noies per primera vegada a la competició està promogut amb el cost zero de la matrícula.  

En cada edició, la temàtica de la Robocat s’ambienta en un repte global en relació amb el qual els robots ofereixen solucions pràctiques per avançar en els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides. La competició d’enguany mostrava com els robots agrícoles poden contribuir a una agricultura amb menor impacte sobre el medi ambient, permetent cultivar collites més sanes i amb majors rendiments. Els participants de la Robocat dissenyen, construeixen i programen un robot que completi una missió ambientada en una d’aquestes problemàtiques.

Les fases territorials de la Robocat 2023 es van portar a terme el cap de setmana passat al Tecnocampus de Mataró, on elles van quedar en primera posició, i també a Barcelona i a Girona.

La Gran Final de la Robocat 2023 es va celebrar el dissabte 13 maig a l’Escola Daina- Isard d’Olesa de Montserrat. El seu robot, que es basava en un bloc de programació de Lego, peces de la mateixa marca i també trossos fets de cartró reutilitzat. Estava especialitzat a recollir carabasses que havia de facilitar a l’altre equip i a recollir unes pomes de l’arbre del camp de joc, si bé havien de vigilar que no caigués l’ou que representava l’ecosistema i que penalitzava la partida. Es realitzaven tres rondes de partides, de les quals només la que tenia més puntuació va ser tinguda en compte.
Finalment, com a novetat a la competició, es feien unes aliances entre grups per acabar de decidir els finalistes. En el seu cas, van establir aliança amb un grup de robòtica de Sant Carles de la Ràpita. El conseller  d’Educació de la Generalitat de Catalunya, Josep Gonzàlez-Cambray, va ser present a la cerimònia de lliurament de premis.

By ELCRIT