Presència de la cançó protesta a Catalunya i al País Valencià” és el títol que porta el treball de recerca que vaig presentar a Batxillerat i que ha estat premiat amb un Baldiri Reixac.

Des del primer moment vaig tenir clar que no volia fer qualsevol treball de recerca. Calia fer un treball de recerca i jo no volia que fos només una obligació més. Volia estudiar un tema que m’interessés, que em permetés passar-ho bé aprenent.

M’agrada la música i segueixo grups que fan cançó de protesta. Per això tenia molt clar que volia fer alguna cosa relacionada amb aquest tema i vaig pensar que podria sortir una molt bona recerca perquè estava disposada a entregar-m’hi al 100%.

Fer aquest treball m’ha obert moltes portes a través de les quals he conegut una realitat de la qual m’interessava molt descobrir-ne aspectes que desconeixia i analitzar-ne més profundament que era la cançó dels grups protesta de Catalunya i del País Valencià.

Per poder trobar idees i referències que em permetessin validar o desestimar el meu punt de partida vaig fer tot el possible per a poder fer entrevistes als principals grups musicals protesta catalans i valencians com Txarango, Aspencat, Ebri Knight, Brams o Auxili entre altres així com també vaig poder parlar amb un crític musical i amb la directora d’un festival musical. Aquestes entrevistes les vaig fer jo personalment, cosa que em va permetre el contacte directe amb molts dels components dels grups. Aquestes entrevistes es van convertir en l’eix principal del treball i en una experiència personal molt gratificant. També vaig passar unes enquestes que vaig realitzar en un festival musical. Entrevistes i enquestes em van permetre arribar a una conclusió que va afirmar la meva hipòtesi inicial.

Vaig gaudir de cada entrevista, de cada concert, de cada pas que feia, de manera que ha estat una experiència molt enriquidora que m’ha permès endinsar-me més en aquest món que es troba en constant evolució.

El treball va aconseguir una molt bona nota del tribunal que em va examinar a l’escola i ara ha estat guardonat amb un premi Baldiri Reixac 2017 de la Fundació Carulla, premi que vaig poder recollir el passat diumenge 28 de maig a l’Espluga de Francolí.

Gemma Bartrés Vidal

2n Batxillerat Escola Pia Granollers

_MG_7391 _MG_7396 _MG_7397b

0