Terra Baixa és un clàssic de la literatura catalana escrit pel dramaturg Àngel Guimerà que ha estat moltes vegades representat sobre escenaris, com la recent producció al Llevant Teatre Granollers. L’obra és una adaptació del llibre i tot i que comparteixen l’argument, es poden observar alguns trets que varien. La producció teatral respecta el text original i la història d’Àngel Guimerà, però en retalla una part i crea una obra amb tan sols tres personatges: en Sebastià, en Manelic i la Marta. Com a conseqüència, tot el diàleg en el qual trobem la gent del poble és eliminat. Els personatges interpretats pels actors s’assemblen molt als que va crear l’autor. Es mantenen les maneres de pensar i les personalitats de cadascun d’ells. Però com que no és el mateix utilitzar les paraules per provocar imatges al cap dels lectors que fer teatre, es podien apreciar algunes diferències en els gestos i moviments dels protagonistes a l’escenari i en el llibre. Per exemple, el Sebastià és molt més agressiu al llibre que a l’obra. Des d’una butaca de la sala de teatre és més desagradable i impactant veure com un home agafa bruscament a la dona que suposadament estima que no pas imaginar-s’ho. Els recursos de la narració fan possible invocar diversos escenaris al llarg de l’obra, com són el molí, el camp, la terra alta… En canvi, en la funció teatral només se’ns mostra un espai, el molí. Les escenes que no transcorren en ell són eliminades. Per tant, les escenes en el llibre aprofundeixen més la història i la fan més complexa. A la funció, les escenes que són imprescindibles per a entendre-la però no transcorren al molí són narrades per la Marta en funció de narrador. El final que l’autor va escriure mostrava en Manelic escanyant l’amo fins a la mort i fugint amb la seva dona cap a la Terra Alta. A l’hora de la funció es va respectar aquesta decisió, però no es mostra en escena, el públic se n’assabenta gràcies a la narració de la Marta Això sí, ambdues versions del text conclouen amb la reconeguda frase he mort el llop!.

Anna Ayguasanosa Àvila

IMG_7275IMG_7272

By ELCRIT