La nit del 17 al 18 de juliol de 1936 va començar el «alzamiento nacional» que derivà en un enfrontament fratricida conegut com Guerra Civil espanyola. El juliol passat va fer 80 anys!

Just aquest novembre, el dia 16, n’ha fet 78 de la fi d’una de les batalles més sagnants de la Guerra, la batalla de l’Ebre.

78/80 anys són gairebé el sostre de l’esperança de vida de la nostre població, cosa que vol dir que ben aviat no ens quedaran persones que en transmetin, amb les seves pròpies veus, el patiment que els va representar la guerra. Aquest és un risc. Correm el rics d’oblidar el que va passar. D’aquí la necessitat conservar o construir memòria dels fets.

Aquest és un any de commemoracions, com ho pot ser cada any, però el 2016 ha estat triat pel Govern de la Generalitat que ha proposat a les institucions públiques i a les entitats de la societat civil que participin en la rememoració d’aquells fets, amb la voluntat de tornar a proclamar Catalunya una terra de pau.

Perquè volem terra de pau, mentalitat de pau, iniciatives de pau recordem la guerra. Només volem paraules que pensin i diguin la pau, fets que ens portin a la pau.

Una d’aquestes iniciatives de la societat civil és la que els nostres alumnes i exalumnes porten a l’escenari el proper 26 de novembre a les 20:00. Serà en el CCG (La Caixa). Tornarem a representar Bombardeig de Pau, un musical que parla de la Guerra Civil a Granollers.

El musical ens explica una història d’amor, però també ens parla de com era l’escola o la vida abans de la Guerra Civil. El fil conductor el porta la Paula, una nena de 12-13 anys, que manté una conversa amb el seu avi, l’Andreu, i descobreix que el seu besavi, en Manel, havia estat bojament enamorat d’una noia amb qui no es va poder casar per culpa de la maleïda Guerra Civil. La Paula pren consciència que les històries d’amor també es donen en temps de guerra, però que, massa sovint, és la guerra la que guanya i no l’amor. També pren consciència que, encara ara i aquí no hi ha guerra, en el mon són moltes les persones que han de fugir per culpa de la guerra.

El curs passat (el 13 d’abril del 2016) ja es va estrenar el musical Bombardeig de pau en l’acte de commemoració que, des del 2008, es fa en TAG per a tot l’alumnat de Batxillerat de la ciutat.

El musical és el més conegut del projecte Bombardeig de pau, per a construir una ciutadania compromesa amb la pau, una iniciativa que va guanyar la Beca Maria Gaja el novembre del 2014. Però el projecte es va començar a gestar el curs 2011-2012 a proposta d’una colla de joves, en aquells moments tots alumnes de 4t d’ESO de l’Escola Pia, que tenien ganes de fer alguna cosa per recordar els bombardeigs de Granollers.

La particularitat del grup és que aquest acte de memòria sempre l’ha volgut fer a través de la dansa, la música i la paraula, les úniques armes que admeten per transmetre sentiments, idees, fets, o el que s’escaigui en cada moment.

Col·lectiu Bombardeig de pau

cartell-bombardeig-novembre-1

By ELCRIT